Contact

[email protected]
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.

Üdvözöljük az Olvasót megújult honlapunkon!

Szakmai büszkeség és kihívás volt számunkra, hogy 2017. februárjában a Kúria elnöke felkért minket a Birtokvédelmi Joggyakorlat-elemző Munkacsoport külső tagjának Dunavarsány jegyzője mellett.

Közel egy éves munka után a Kúria Polgári Kollégiuma 2018. április 23-án egyhangú szavazással fogadta el a munkacsoport jelentését, melyet rövidesen publikálnak honlapjukon. A munkacsoportban végzett tevékenységünk kapcsán felhalmozott információk, adatok, tudás és szakmai kapcsolatok felhasználásával szeretnénk egy Birtokvédelmi Kézikönyvet készíteni és kiadni, melyet várhatóan év végére minden birtokvédelemmel foglalkozó jogalkalmazó asztalára letehetünk. A jelentésben sok más mellett jogalkotási javaslatot is tettünk a szaktárca felé, melyben többek között az egyezségkötési lehetőség fájó hiányát szeretnénk orvosolni és újra beemeltetni a birtokvédelmi kormányrendelet eszköztárába. Reméljük, sikerül!

2017. év végén fordult hozzánk Kiss Tamás joghallgató (ELTE-ÁJK) akinek nagy örömmel segítettünk birtokvédelmi témájú szakdolgozata megírásához háttéranyagokkal és személyes elbeszélgetéssel is. A szakdolgozat elkészült és bírálásra leadásra került, Tamás engedélyével (melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk) a szakdolgozatot feltöltöttük dokumentumtárunkba a jogterület iránt érdeklődők számára. Továbbra is várjuk a kedves joghallgatók és más felsőoktatási intézmények hallgatóinak megkeresését birtokvédelmi témájú szakdolgozat, évfolyamdolgozat vagy más iskolai anyag elkészítéséhez való segítségnyújtáshoz!

2018. január 1-jén hatályba lépett az Ákr., mellyel kapcsolatban több jogalkalmazási bizonytalanság is volt: több száz jegyző fordult hozzánk az év elején azzal kapcsolatban, hogy a birtokvédelmi kormányrendelet vonatkozó "a jegyző gondoskodik a végrehajtásról" szakasza kivételt képez-e az Ákr. hatálya alól, vagyis a továbbiakban is a jegyzőnek magának kell birtokvédelmi döntését végrehajtania, vagy pedig az Ákr-ben foglalt általános állami végrehajtó szerv feladata ezentúl a birtokvédelmi döntések végrehajtása? A kétségeket reméljük, hogy sikerült eloszlatni saját állásfoglalásunkkal, melyet a későbbiekben alátámasztott az IM, a NAV valamint a szaktárca részéről az összes jegyzőnek megküldött Módszertani Útmutató (a dokumentumtárunkba feltöltve megtalálják mindet).

Köszönjük, hogy követik tevékenységünket, bármilyen kérés, kérdés, észrevétel esetén forduljanak hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeken!

tisztelettel: Horváth Zoltán elnök, dr. Mészáros Sándor alelnök és dr. Kajó Cecília főtitkár